• 0342-3600753

Çocuk kardiyoloji bilim dalımızda poliklinik hasta muayenesi yanında tanısal ve tedaviye yönelik bir çok girişim uygulanmaktadır bunlara dair özet bir takım bilgiler aşağıda verilmektedir. Lütfen daha ayrıntılı bilgi için kliniğimize başvurunuz.

Poliklinik hasta muayenesi: Hafta içi her gün poliklinik hizmeti verilmektedir. 

Ekokardiyografi (Eko): Ekokardiyografi ile kalbin görüntülenmesi, yapısal ve fonksiyonel problemlerin belirlenmesi mümkündür. Huzursuz veya küçük çocukların uzun süre hareketsiz durabilmeleri zor olabilmektedir, bu nedenle tetkik öncesi bazen sakinleştirici ilaçlar verilebilir. Çocukların eko tetkiki öncesi sabah erken uyandırılmaları tetkik sırasında uyumalarını kolaylaştıracağından faydalı olabilir. Eko tetkiki için önceden randevu alınması gerekmektedir, randevu alınması için lütfen çocuk poliklinik sekreterine başvurunuz.

Fetal eko: Anne karnındaki bebeğin kalbinin ekokardiyografi ile incelenmesidir. Genellikle gebeliğin 18-20. haftalarından sonra yapılır. Anne veya bebeğe herhangi bir zararı yoktur.

Eko tetkikinde günlük randevu sırası neye göre belirlenmektedir? Eko randevuları saatlik olarak verilmektedir. Hastaların durumların acil olmalarına, uyumuş olan küçük çocuklara ve tedavilerinde aksama ihtimali olan servis hastalarına öncelik verilmektedir. Bu nedenle hastaların yaklaşık 1-2 saatlerini tetkik için ayırmaları gerekebilmektedir.

Tanısal amaçlı kalp kateterizasyonu nedir? Kalbin yapısı ve nasıl çalıştığı hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için yapılan bir incelemedir. Bu işlemde çok ince kateterler genellikle kasık bölgesi damarlarından girilerek kalbe kadar ilerletilmekte, tüm kalp boşluklarında ve damarlarda kan basıncı ölçümleri yapılmakta ve kan örnekleri alınmaktadır. Ayrıca kateterler sayesinde kalp boşluklarına ve damarlara kontrast madde verilerek kalp görüntüleri elde edilir. Bu sayede karmaşık kalp anomalilerinin tanısı konulabilir ve hastaya nasıl bir ameliyat yapılması gerektiğinin planı yapılabilir. Hastaların çoğunda işlem sırasında genel anesteziye gerek yoktur. Sakinleştirici bir ilaç ile işlem gerçekleştirilebilir. İşlem yaklaşık 1-3 saat kadar sürer. İşlemden sonra hasta aynı gün içinde taburcu edilir. Hastalar ertesi gün normal yaşam tarzına geri dönebilirler.

Tedavi amaçlı girişimsel kalp kateterizasyonu nedir? Tanısal kalp kateterizasyonuna benzer bir şekilde kateterler kalbe ilerletilir. Bir çok doğumsal ve sonradan edinilmiş kalp hastalığı cerrahiye gerek duyulmadan tedavi edilebilir. Kalp deliklerinin kapatılması, kapak veya damar darlıklarının giderilmesi en sık yapılan işlemlerdir. Patent duktus arteriozus (PDA), atrial septal defekt (ASD), ventriküler septal defekt (VSD), patent foramen ovale (PFO) gibi defektler kapatılabilir. Ayrıca pulmoner kapak, aort kapak darlığı ve aort koarktasyonu gibi problemler giderilir, atriyal septumda gereken durumlarda atriyal septostomi yapılarak delik açılabilir. İşlem sırasında hastalara bazen genel anestezi verilmesi gerekir. Genelde hastalar işlemden sonra bir gün hastanede izlenerek taburcu edilir. Taburcu oldukları andan itibaren de normal günlük aktivitelerine geri dönmektedirler.

Kalp kateterizasyonu randevusuna gelmeden önce dikkat edilmesi gereken durumlar nelerdir?

1. Bir gece önceden başlamak üzere büyük çocukların en az 6 saat, küçük çocukların 2-3 saat süre aç kalarak gelmeleri gerekir.

2. Kullanmakta olduğunuz ilaçları yanınızda getiriniz, anjiografi randevunuzdan önceki bir gün kesmeniz gereken ilaç olup olmadığını doktorunuza sorunuz.

3. Randevu gününden önce, sevk kağıdı gibi resmi belgelerin geçerli olup olmadığını, süresinin dolup dolmadığını öğreniniz. 

4. Hastanın daha önce çekilmiş anjiografisi varsa, başka bir merkezde kalp ameliyatı olmuşsa mutlaka raporunu getiriniz. Hastalığınız ile ilgili tüm kan tetkik sonuçlarınızı filmlerinizi ve varsa raporlarınızı yanınızda getiriniz.

Kalp kateterizasyonu sonucunu ne zaman alacaksınız? Kalp kateterizasyonunun yorumu tetkikten hemen sonra yapılmakta ve hasta ailesine bildirilmektedir. Ancak kesin rapor kateter işleminden sonraki ilk perşembe günü öğleden sonra Kalp-Damar Cerrahisi Konsey toplantısından sonra verilmektedir. Kesin rapor ile birlikte hasta için belirlenmiş bundan sonraki plan (ameliyat edilmesi gerekiyorsa ne zaman ve nasıl bir ameliyat edilmesi gerektiği, klinik olarak izlenmesi gerekiyorsa ne zaman kontrole gelmesi gerektiği) de belirlenmektedir.  

Egzersiz testi: Ünitemizde treadmill egzersiz testi uygulanmaktadır.

Ritm problemi ve bayılmaların değerlendirilmesi: Kalp ritm bozukluklarının ve bazen bayılmaların nedeninin değerlendirilmesinde Elektrokardiyografi (EKG), kalp hızı değişkenliği (HRV), 24 saatlik Holter moniterizasyonu, event recorder, Tilt testi kullanılmaktadır. Daha ileri tetkik olarak bazı hastalarda elektrofizyolojik çalışma gerekebilir, bu durumda olan hastaların ilk basamak tedavileri yapılarak ileri merkezlerle sevkleri düzenlenmektedir.

24 saatlik Holter izlemi: EKG'ye benzer bir şekilde kalbin elektrik aktivitesinin vücuda takılan elektrodlar ve küçük bir cihaz yardımı ile 24-48 saat boyunca bir diskete kaydedilmesi ve daha sonra kaydın bir bilgisayar yardımı ile incelenmesidir. 

Event recorder: Holter cihazına benzer şekilde aritmi tanısında kullanılır, hastaların daha uzun süre (genelde 15 gün) izlenmesine imkan verir. Hasta şikayeti olduğunda düğmeye basar ve cihaz kayıda başlar ve cihaz programlandığı sürede kayıt alır. Daha sonra bu kayıtlar bilgisayarda incelenir. 

Tilt testi (Eğik masa testi): Bayılmaların nedeninin belirlenmesinde kullanılır. Hasta hareket edebilen bir masaya yatırılır. Test sırasında bayılma olması halinde düşmemesi için özel kemerlerle masaya bağlanır. Masa 80 derece eğime getirilerek yaklaşık 45 dakika hasta izlenir, devamlı monitörden tansiyon ve nabız kontrolü yapılır. Kan basıncında ve nabız sayısında ciddi düşüşler ya da bayılma olması halinde test anında sonlandırılır. Hazırlık ve dinlenme aşamaları da göz önünde bulundurulduğunda 1 saatten daha uzun sürebilen bir test olması nedeni ile sadece belirli günler test yapılabilmektedir. Doktorunuz tarafından farklı bir şey söylenmez ise teste gelmeden önce 2-3 saat boyunca bir şey yiyip içilmemelidir.

 

AKADEMİK PERSONELLER:
PROF.DR. METİN KILINÇ
PROF.DR. OSMAN BAŞPINAR
PROF.DR. MEHMET KERVANCIOĞLU

DOÇ.DR .DERYA AYDIN ŞAHİN